Let op voor phishing: valse telefoongesprekken of mails die in naam van Solidaris verstuurd worden. Klik niet op de link in de mail. Meer informatie.

Arbeidsongeschikt? Je huisarts kan je getuigschrift elektronisch aan ons bezorgen

Kan je door ziekte of een ongeval een tijd niet werken, dan schrijft je dokter je een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid. Dat moet jij als patiƫnt aan je ziekenfonds bezorgen om je ziekte te melden en een uitkering aan te vragen. Bij Solidaris kan dat online, met de post of in onze kantoren.

Wat je misschien nog niet wist, is dat je huisarts je getuigschrift van arbeidsongeschiktheid ook elektronisch kan invullen en het rechtstreeks aan ons bezorgen. Dat noemen we eGAO, een elektronisch getuigschrift van arbeidsongeschiktheid. Het spaart jou tijd en moeite uit, voorkomt fouten of vergetelheden en geeft je alle kansen om je te focussen op je herstel.

Vraag je huisarts ernaar.

Bijna alle huisartsen

Het eGAO bestaat al even, maar nog niet alle huisartsen werken ermee. In 2024 is het eGAO beschikbaar in zowat alle softwarepakketten voor huisartsen, wat betekent dat de meeste huisartsen er nu mee aan de slag kunnen gaan.

Hoe werkt het?

Eenvoudig:

  1. Je gaat op raadpleging bij de huisarts.
  2. Die informeert jou dat die je getuigschrift elektronisch zal opstellen en opsturen. Je kan hier ook zelf naar vragen.
  3. Tijdens de raadpleging nog schrijft de huisarts je eGAO en stuurt het op naar jouw ziekenfonds.
  4. Je krijgt een verzendingsbewijsje mee, of je arts stuurt het naar je eBox. Dat bewijsje mag je bijhouden.
  5. Je moet zelf niets bezorgen aan Solidaris. We kunnen aan de slag met je ziekte-aangifte op basis van het eGAO dat je dokter ons bezorgt.

Voordelen

  • Je moet ons niets opsturen of bezorgen. Geen postzegel nodig, geen bezoekje aan een kantoor.
  • Je kan je ziekte-aangifte niet vergeten of verliezen.
  • Je ziekte-aangifte is sneller in orde.
  • Meer tijd en energie om te herstellen.
  • Voor de huisarts is het snel en gemakkelijk. Met eGAO is elke ziekte-aangifte volledig en moet er achteraf minder vaak iets gecorrigeerd worden.

Wanneer wel en wanneer niet?

  • Op dit moment kunnen alleen huisartsen eGAO's opsturen. Arts-specialisten zouden er later ook mee aan de slag kunnen.
  • Het gaat over een arbeidsongeschiktheid vanaf 14 dagen. Voor kortere ziektes wordt nog met een papieren getuigschrift gewerkt.
  • Of het gaat om een verlenging.