Veilig in de zon

De zonnige dagen komen er binnenkort aan! Zonnestralen geven je een instant goed gevoel. Toch brengt blootstelling aan de zon ook bepaalde risico’s met zich mee. Je huid kan verbranden en sneller verouderen, je kan een zonneslag oplopen of zelfs risico lopen op huidkanker. Natuurlijk zijn er naast de zon verschillende andere risicofactoren die huidkanker kunnen veroorzaken. Lees hier hoe je veilig kan genieten van de zon.

Op deze pagina

Bescherm je tegen de zon: 5 tips

De zon zendt 3 soorten straling uit: licht-, infrarood- en ultraviolette (uv) stralen. Het zijn de uv-stralen die schadelijk kunnen zijn. 

Om veilig te genieten van de zon kan je volgende 5 tips volgen:

  1. Kijk de uv-index na. De intensiteit van de uv-stralen wordt uitgedrukt in de zogenoemde uv-index, met een cijfer van 0 tot 10. Is de uv-index 3 of hoger? Dan is de zon intens en moet je jezelf goed beschermen. De uv-index kan je dagelijks terugvinden op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).
  2. Zoek schaduw op wanneer de zon erg intens schijnt. Dit is meestal tussen 12 en 15 uur.
  3. Draag een hoofddeksel en kledij die ook je armen en benen bedekken.
  4. Smeer je voldoende en regelmatig in met zonnecrème (minstens SPF 30). Smeer 30 minuten voor je in de zon komt en herhaal dit elke 2 uur. Meer smeertips lees je hieronder.
  5. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril. Naast je huid is het ook nodig om je ogen goed te beschermen, want ook je ogen kunnen verbranden. 

    Hoe kies je een goede zonnebril? Lees onze 5 tips 

Bijkomend kan je volgende algemene gezondheidsmaatregelen volgen: zonnebank vermijden, niet roken, matig alcohol drinken, gezond eten en bewegen.

Zo smeer je goed en veilig

Kies de juiste zonnecrème

Maar welke factor kies je best bij het aankopen van zonnecrème? Gebruik zonnecrèmes met ten minste SPF 30, met zowel uvA- als uvB filters. De factor en de filters staan altijd vermeld op de verpakking.

Wees ook aandachtig voor de houdbaarheid van de zonnecrème. Meestal hebben zonnecrèmes een houdbaarheid van 12 maanden. Gebruik je daarna toch nog je zonnecrème? Dan is de optimale bescherming niet meer gegarandeerd. Tips om zonnecrème goed te bewaren: laat je zonnecrème nooit geopend achter, bescherm het tegen zonlicht en bewaar het in een donkere, koele en droge ruimte. Wanneer je zonnecrème niet goed bewaart, kan de intensiteit van de zonnefactor dalen en beschermt de zonnecrème minder goed.

Hoe smeer je je dan echt goed in?

Smeren, smeren, smeren. Maar hoe doe je dat goed?

  • Smeer je minstens 15 à 30 minuten in voor je naar buiten gaat.
  • Smeer opnieuw na elke 2 uur.
  • Ga zorgvuldig te werk zodat je geen lichaamsdelen vergeet. Plekjes die vaak vergeten worden: haarlijn, oren, oksels, liesstreek en voetzolen.
  • Gebruik waterproof zonnecrème wanneer je gaat zwemmen, want uv-stralen worden niet door water tegengehouden. Een natte huid is bovendien gevoeliger, droog je huid dus steeds goed af na een zwembeurt en smeer je opnieuw in. 
  • Smeer de zonnecrème voldoende dik.

Marianne houdt huidvlekjes goed in de gaten

Ook Marianne merkte dat een huidvlekje op haar bovenarm op een moment veranderde. De moedervlek werd onderzocht en het verdict was hard: het vlekje was een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Ze heeft een heftige weg afgelegd, maar blijft het leven omarmen en laat huidvlekjes regelmatig controleren.

Lees het verhaal van Marianne

Al aan het smeren? Check ondertussen verdachte vlekjes

Het is belangrijk dat je alert bent voor veranderingen in vlekjes op je huid. Terwijl de meeste vlekjes onschuldig zijn, zijn andere dat niet. Een verdacht vlekje kan uiteindelijk leiden tot een melanoom, een soort huidkanker. 

Wat maakt een vlekje verdacht? Een vlekje is verdacht als je een of meerdere van onderstaande eigenschappen vaststelt: 

Asymmetrie huidvlekje

A

Asymmetrie

Asymmetrische vorm. De ene helft is geen spiegelbeeld meer van de andere helft.

Rand huidvlekje

B

Boord

De rand wordt onregelmatig op een of meerdere plaatsen.

Kleur huidvlekje

C

Color - kleur

Verschillende kleuren door elkaar (licht en donkerbruin, rood, blauw, zwart, wit).

Diameter huidvlekje

D

Diameter

De diameter wordt groter dan een halve centimeter.

Evolutie huidvlekje

E

Evolutie

Het huidvlekje verandert van uitzicht, grootte, dikte en kleur.

Heb je een verdacht vlekje gezien? Neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog.

Solidariteit is het kloppend hart van ons ziekenfonds. Solidaris wil er zijn voor iedereen. Ziek of gezond. Want goede en betaalbare gezondheidszorg, daar heeft iedereen recht op. Bij ons ziekenfonds sta je bovendien sterk in je voordeel. Je kan rekenen op een goede dienstverlening en een sterk voordelenpakket voor jou en je gezin.

Solidaris, iedereen mee.